Webbshop Tidningen Detox-shoppen Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 
 
  23.406 personer fick kostnadsfri kostrådgivning av oss under år 2009, 21 026 personer fick kostnadsfri kostrådgivning av oss under år 2008,
20 149 personer under år 2007 och 18 980 personer under år 2006. www.kostkoll.se
 
     
     
 
Hem
Artiklar
Kost & hälsa
Kost & motion för barn
Shoppingguide
Budget
Dessert/smoothies
Frukost
Gourmet
Kött/fisk/fågel
Lättlagat
Vegetariskt
Kontakt
 
     
 

Fruktsocker, majsstärkelse och den nya tidens folksjukdomar!

Det raffinerade strösockret och ökade fruktsockret blir alltmer uppmärksammat och sammankopplat med dagens sjukdomar. Sockret påverkas oss långt mycket mer än vi tidigare trott, då belöningssystemet aktiveras och det slaggar igen och försurar våra kroppar. Sockret är en av våra stora källor till energi, vilket kan generera övervikt, ökat sug och blodsockersvängningar om du äter det i för stora mängder.  

Idag tillsätts istället fruktos, som bryts ner i levern och därmed också påverkar levercellerna genom att förstöra dem. Fruktosen lagras även in som energi i levern, vilket ökar risk för övervikt och fett som är mindre lätt att bli av med. Istället använder sig kroppen av den glukos som kommer ut i blodet, via maten vi äter. Denna glukos är till stora delar dagens sockerrika livsmedel, men inkluderar även de mer hälsosamma sockeralternativ som finns, såsom fullkornsalternativ, råris och grönsaker. Tänk dock på att inte överäta av frukt, och bär eftersom fruktsockret lätt skjuter i taket. Läs mer om detta via länkarna längst ner i artikeln.
 
Sockerkonsumtionens ökning

För att öka förståelsen för hur vi idag äter socker, så bör det nämnas att en amerikan åt 4 pounds socker per år under 1700-talet, jämfört med år 1800, då genomsnittet hade ökat till 18 pounds per år och person. På 1900-talet hade den individuella konsumtionen ökat till 90 pounds socker per år, vilket alltså är en gigantisk ökning. Idag konsumerar 50% av amerikanerna socker på daglig basis, vilket ger en ökning till hela 180 pounds socker per person och år.  

Fruktsocker, majssirap och majsstärkelse

Sockret finns nästintill överallt och är mindre lätt att undvika, även för den som önskar det. Det senaste är att ersätta det vanliga sockret med fruktsocker, majsstärkelse eller majssirap, vilket alla ger ovan nämnda påverkan i levern och därmed bör undvikas. Utöver det finns druvsocker, strösocker,sötningsmedel och sockrets försurande och igenslaggande kamrat, vetemjölet. Idag tillsätts till och med socker till de amerikanska modermjölksersättningarna, i lika stora mängd som sockerinnehållet i en coca cola. Självklart ökar det energiinnehållet även i intaget hos ett litet barn, som i sin tur inte hinner göra sig av med energin och därmed ökar i vikt. En annan minst lika viktig aspekt är att barnet behöver energi som kommer tillsammans med näring, såsom vitaminer, mineraler och våra matsmältningsfrämjande enzymer. Utan dessa, så finns inga byggstenar till att bygga en kropp som är frisk, pigg och stark.

Ökande fetma och metabola syndrom 

Idag är 32 procent av amerikanerna feta och ytterligare en tredjedel av dem bär på övervikt. Detta kan jämföras med en undersökning år 1890, då vita män i femtioårsåldern visade en övervikt på endast 3,4 procent. År 1975 hade fetmaepedemin ökat till15 procent och är nu alltså uppe i 32%, vilket är en siffra som ökas på dagligen.

Övervikten ger i sin tur stora problem med belastningsskador och metabola syndrom såsom hjärtsjukdom, njursjukdom och diabetes. År 1893 rapporterades färre än tre fall diabetes per 100.000 människor i USA medan siffran idag ligger på nästan 8.000 fall per 100.000 personer. Detta är oerhört skrämmande och visar tydligt att vi helt har tappat begreppet om vad vi stoppar i våra kroppar.

Vad är då socker? Här kommer en förklarande översättning av alla de sockeralternativ som finns:

Dextros, fruktos och glukos är monosackarider, som kallas enkla sockerarter. Den främsta skillnaden mellan dem är hur din kropp metaboliserar dem. Glukos och dextros är detsamma som socker, men kan omformuleras av livsmedelsproducenterna och istället omnämnas som druvsocker.  
• Disackarid sackaros är hälften glukos och hälften fruktos.
• Majssirap (HFC) är 55 procent fruktos och 45 procent glukos.
Alkohol är energi och alkohol innehåller oftast mycket socker, då sockret startar igång alkolens jäsningsprocess under tillverkning. Även frukten och druvorna innehåller fruktsocker i sin naturliga frukt.
Sockeralkoholer såsom xylitol, glycerol, sorbitol, maltitol och mannitol är sötningsmedel, som varken är socker eller alkohol, men ger färre kalorier än socker, då de ej absorberas upp i kroppen i lika stor mängd som vanligt socker. De kan därför ge en laxerande effekt.
Sukralos är ett sötningsmedel, med en kloratom som utökats med ytterligare en kloratom, vilket gör den onedbrytbar för både kroppen och naturen.
Agave sirap, är högförädlad och består vanligtvis av 80 procent fruktos.
Honung är cirka 53 procent fruktos, men är helt naturliga i sin råa form och har många hälsofördelar när den används med måtta. Honungen har lika många antioxidanter som det finns i vanlig spenat, men tänk på att inte hetta upp den över 37-40 grader eftersom höga temperaturen skadar honungen och gör den toxisk.
Stevia är en mycket söt ört som härrör från Steviaväxtens blad. Den är helt naturlig och ofarlig, men håller fortfarande sötsuget kvar eftersom sötman är mycket stark och påtaglig. Lo Han är ett annat naturligt sötningsmedel som kommer från frukt.

Källa: www.mercola.com

Läs mer om socker, fruktsocker, majssirap och majsstärkelse!

Stärkelsesirap (modifierad stärkelse och fruktos) vår nya hälsoförstörare!
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1135&print=1

Fruktos kan ge metabola skador och fetma liknande de som uppstår vid högt alkoholintag!
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1162&print=1

Studier påvisar att snabbmatens majssirap ger förhöjt blodtrycket..!
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=807&print=1

Fruktos kan ge metabola skador och fetma liknande de som uppstår vid högt alkoholintag!http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1162

Läs om naturlig kost, självläkning och sund, stärkande motion:

- Kostkoll (www.kostkoll.se)
- Ekologiska Val (www.ekologiskaval.se)
- Ekologisk mat och odling (www.ekologisk-mat.info)
- Detoxa.nu (www.detoxa.nu)
- Detox-guiden (www.detox-guiden.se)
- Raw Food-kost (www.rawfood-kost.se)
- Kosttipset (www.kosttipset.se)
- Receptkoll (www.receptkoll.se)
- Gravidkost (www.gravidkost.se)
- Pickniktips (www.picknick-tips.info)
- Ayurveda och indisk lära (www.ayurveda-guiden.net)
- Vitamin och mineral (www.vitaminochmineral.se)
- Toppendricka (www.toppendricka.se)
- Motionstipset (www.motiontipset.se)
- Elitkoll (www.elitkoll.se)
- Pigga Barn (www.piggabarn.se)
- Friska Barn (www.friskabarn.se)
- Children in Shape (www.childreninshape.com)
- Lektipset (www.lektipset.se)
- Sagotipset (www.sagotipset.se)
- Familjetipset (www.familjetipset.se)
- NLP-guiden (www.nlp-guiden.se)
- NLP - certifiering (www.nlpcertifiering.se)
- Relationer med NLP, Mental Träning och Coachande förhållningssätt (www.relationer.eu)
- Viktminskningstips med holistisk hälsa (www.viktminskningstips.net)
- Sömnskolan (www.somn-skolan.se)
- Andningssajt (www.andning.nu)
- Kolhydrater (www.kolhydrater.org)
- Vegetarisk mat (www.vegetarisk.info)

 

Kostnadsfri rådgivning

Innefattar t ex kostregistrering av hur ditt barn äter, recept, tips på förbättringar och förslag på aktiviteter. Rådgivningen är nätbaserad och genomförs via e-post. Vanligtvis har du ditt svar inom 48 timmar.

Gå till kostregistreringen
 

Kostkoll.se

Vill inspirera alla, både stora och små till ett rörliga liv och en sund inställning till kost och motion.Vi vill visa på glädjen med aktiv lek och hur härligt det är att göra saker tillsammans. Det behöver inte vara krångligt eller tidskrävande att leva hälsosamt och må bra!
Tillsammans med oss finns ingen tävling eller prestige och våra pekpinnar är kastade för länge sedan. Hjälp oss att sätta Sverige i rörelse och bli en av oss som motiverar och inspirerar till glädjefylld, okomplicerad matlagning och motion!

Vi hjälper dig igång med våra fantastiska ledord: inspiration, motivation, enkelhet och lagom!

- Zarah Öberg, Chefredaktör Kostkoll
Läs mer om Kostkoll här
 

BMI-test för barn

Barnen är vår framtid. Hjälp oss få alla barn och ungdomar att må bra och leva ett hälsosammare liv.

» Öppna BMI-testet
 
Inspirationsbrevet från Pigga Barn och Kostkoll
 
 

Shoppingguide

1. Gör en gemensam veckoplanering över era måltider och skriv er inköpslista utifrån den.
2. Handla inte på tom mage. Handlar du på vägen hem från jobbet kan en eftermiddagsfrukt vara ett bra alternativ för att hålla suget i schack.

Läs Kostkoll's shoppingguide här
 
Community med hälsa och motion för hela familjen
 

Chatt

Chatten är till för dig mellan 10-18 år och som har problem med din vikt. Här kan du få tips inom kost och motion samt prata med andra barn och ungdomar som är i en liknande situation. Vi diskuterar övervikt, ätstörningar, känslor kring mat, viktuppgång, mobbing och träning/rörelse. Ställ gärna frågor som känns viktiga för dig!

Öppna chatten
 

Kost- och motionsdagbok

Alltomfamiljen.se är ett community med många verktyg för dig som vill hålla dig au jour med din kost och motion. Communityt är gratis och anpassad så att föräldrar kan hålla koll på sina barn, hur de äter och rör sig.

Registrera dig och få tillgång till alla funktioner